tiistai 11. elokuuta 2015

ei ne kovisjätkät sua syö

Pärjäänkö lukiossa, romahtaako arvosanat, saanko kavereita täysin uudesta koulusta, opinko koskaan muistamaan millon meillä alkaa tunnit, mitä on tuntikiertokaavio, entäs kun sielä uudessa koulussa ei soi kello, mistä tiiän millon tunnille pitää mennä? Tuijottaako kaikki?

Tuleva lukiolainen, kuulostaako tutulta? Mä muistan niin hyvin miten paljon stressasin ja mietin lukion alkua tasan vuosi sitten. Lähes kaikki oli uutta, koulua ja käytäntöjä myöten. Olin aivan pihalla kaikesta - ihmekkö tuo että vähän jännitti. Nyt näin vuoden kokemuksella halusin tehä pienen tsemppipostauksen tämän syksyn uusille lukiolaisille tai miksei myös hyvänä muistutuksena meille, jotka palaa taas tutulle koulun penkille. Tiiän että tätä blogia lukee moni joka alottaa nyt tänä syksynä uudessa koulussa. Tämä postaus on just sulle. Sinä, tuleva lukiolainen, muista tämä:

o Uudessa koulussa jokainen uusi oppilas on samassa tilanteessa kun sä. Jokaista niistä jännittää satavarmana yhtä paljon kun sua. Jopa niitä kovilta näyttäviä lätkäpoikia.

o Nykyään varmaan jokaisessa koulussa on tutoreita tai muita tukihenkilöitä, joille on annettu koulutusta teidän ohjaamiseen. Tutorit on koulussa teitä varten - jos on jotain kysyttävää, mene rohkeasti kysymään. Ei ne teitä syö, päinvastoin, tutorit on valmiita auttamaan. Vaikka saattaa tuntua, ettei niiltä uskalla mennä kysymään kun ne pitää mua aivan varmasti ihan idioottina niin voi kuule, ne tutorit on ollu ite vasta ihan samassa tilanteessa!

o Alota koeviikolle lukeminen ajoissa. Tää tuntuu unohtuvan tosi monelta, mutta ite oon huomannu että kun alottaa lukemisen vaikka neljää päivää ennen ekaa koetta, ja lukee mielummin vähän kerrallaan mutta joka päivä, niin asiat jää paljon paremmin mieleen kuin jos lukis vaan vikana iltana koko kirjan. Kannattaa myös keskittyä lukemiseen ja laittaa puhelin äänettömälle jonnekkin toiselle puolelle huonetta niin ettei koko ajan tarvi vastailla viesteihin lukemisen aikana. Lue vaikka tunnin pätkissä ja pidä taukoja välissä niin jaksat paremmin.

1

o Tee tuntimuistiinpanot huolella ja ajatuksen kanssa, niin asiat jää paljon paremmin mieleen. Myönnän että aina en itekkään jaksa keskittyä koko tuntia huolellisiin muistiinpanoihin, mutta pääasia että ees yrittää.

o Lukiossa meno on aika lailla erilaista mitä yläasteella. Ainakin meiän lukiossa huomaa sen, miten paljon kypsempiä suurin osa opiskelijoista on kun ne yläasteen rellestäjät. Tietenkään en voi yleistää tätä kaikkiin lukioihin, mutta oma kokemus on että jokaiselta kurssilta on löytyny joku jonka kanssa istua ja jonka kanssa tehä paritehtäviä. Ei oo vielä tullu yhtäkään kurssia vastaan missä en ois pärjänny muitten kurssilaisten kanssa. Kun muutkin opiskelijat on motivoituneita, on helpompi myös ite näyttää oma osaaminen.

o Koeviikolla on lupa syödä suklaata niin paljon kun sielu sietää ja mennä kouluun vaikka niissä pieruverkkareissa. Mukavuus on se juttu.

o Vaikka joskus (monesti) väsyttää eikä millään jaksais ja stressiä kertyy ja tekemättömät projektit oottaa tekijäänsä, yritä silti muistaa pitää asenne kohillaan. Ite aina tsemppaan itteeni koeviikolla että kun tän pari viikkoo jaksaa, niin sit uuden jakson alku on aina helpompaa.

o Tee läksyt aina. Varsinkin kielissä ja matikassa. Voin kertoo että koeviikko helpottuu huomattavasti kun tietää ees jotain koealueen sisällöstä. Ja esim matikka on just sellanen aine, ettei niitä asioita opi muuta kun laskemalla ja toistamalla samaa kaavaa kerta toisensa jälkeen. Lukiossa etenemisvauhti on sen verran kova että kärryiltä todellakin tippuu jos ei tee mitään kurssin eteen.

2

o Ole rohkeasti oma itsesi. Tää on niin kulutettu lause jo, mutta pätee jokaiseen tilanteeseen. Uskalla heittäytyä mukaan yhteisiin tapahtumiin, ole avoin ja ystävällinen. Voin luvata että tutustut uusiin ihmisiin paljon helpommin, jos oot oma ihana ittes alusta alkaen. Jokaisesta koulusta löytyy monenlaisia ihmisiä ja jokaiselle varmasti löytyy joku sielunkumppani. Mä ite en tuntenu meijän koulusta kovinkaan montaa kun sinne menin, mutta jo ensimmäisen viikon jälkeen olin tutustunu tosi moniin ihmisiin. Hetkeäkään en ole joutunut olemaan yksin - vaikka oonkin joskus vähän ujo enkä ehkä mikään rohkein ihminen.

o Muista nukkua. Paljon. Tää on oman jaksamisen kannalta ehkä tärkeintä koko hommassa. Mä tarviin unta vähintään 8h yössä ja yleensä nukun jopa enemmänkin. Oon asettanu itelleni säännöt milloin täytyy laittaa puhelin pois ja alkaa nukkumaan - niin tyhmältä ja vanhanaikaselta kun se kuulostaakin, niin kyllä toimii. Ja jaksaminen on jotain ihan eri luokkaa kuin huonoilla yöunilla.

o Älä stressaa arvosanojen tippumista. Lukiossa arvosteluasteikot on kaikissa oppiaineissa paljon tiukemmat kuin peruskoulussa. Varmaa on, ettei samalla työmäärällä saavuta enää samoja arvosanoja kuin aiemmin - varsinkin kielissä ja matikassa (kyllä myös reaaliaineissa) arvostelun tiukentumisen huomaa. Teet parhaasi ja se riittää. Opit kyllä nopeasti miten paljon just sun täytyy tehä töitä halutun arvosanan eteen!


Lopuksi vielä TSEMPPIÄ jokaiselle kouluun palaavalle, meille lukiolaisille ja kaikille muillekin. Meillä koulu alkaa vasta torstaina, joten vielä on muutama lomapäivä käyttämättä. Tänään mennään päiväksi mökille ja aika monta asiaa olisi vielä hoidettavana ennen torstaita, joten muutama lomapäivä ei tee yhtään pahaa. Mutta kyllä koulukin saa jo mun puolesta alkaa - tervetuloa syksy ja arki!

16 kommenttia:

 1. Linkkii, kiitos tästä!❤ oon ihan tosi kova stressaamaan niin voin kyllä myöntää et melkee jokane kohta on käyny mielessä nuista asioista.. Huomenna alkaa se uus lukio, hui! Mutta tiiän että pärjään ja tää postaus tsemppas tosi paljon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa jos tästä oli ees jotain apua ♥ Muistan niin hyvin ite sen fiiliksen mikä oli vuos sitten joten halusin ees vähän lievittää jonkun muun stressiä ja jännitystä. Kyllä se hyvin menee, positiivisella asenteella vaan eteenpäin ♥

   Poista
 2. Tää oli ihana postaus, kiitos! :-)
  mä oon kamala stressaaja ja näin ennen lukion alkua on tullu stressattua vaikka ja mitä :-D
  onneks itellä on pari kaveria tulossa samaan luokkaan, ni mukava yhessä alottaa opiskeleminen ja tutustuminen lukion käytäntöihin!
  Paras muistutus mulle on tuo, ettei huoli arvosanojen tippumisesta. Ehkä siihenkin tottuu ja oppii ottamaan ne huonommatkin numerot vastaan hyvällä mielellä!
  Mukavaa syksyä ja tsemppiä sullekin kouluun! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii, kiitos sulle vaan ♥
   Mä oon kans aivan kauhee stressaaja ja ressaan aina jokaista pienintäkin juttua. Välillä niin ärsyttävää mutta minkäs sille voit!
   Kivaa että sulla tulee kuitenkin tuttuja sinne kouluun ni on ehkä turvallisempi olo. Kyllä mullaki tuli tuttuja, mut ei varsinaisesti kavereita. Mut onneks aina voi tutustua!
   Ja joo, mä ite ressasin arvosanojen tippumista ihan kamalasti ja aika hyvin kyllä loppujen lopuks sain tsempattua itelleni sellasen asenteen että ei se haittaa, teen parhaani. Mut loppujenlopuks oon pärjänny kuitenkin ihan hyvin, ja neki muutamat huonommat numerot on ihan okei mulle, koska ei kukaan varmasti oo jokaisessa aineessa superhyvä. Mieluummin panostaa siihen mihin oikeesti haluaa!
   Kiitos paljon ja samoin :)

   Poista
 3. hei tää on sikahyvä ja semppaava postaus! jotenki sellaisilleki ( kuten mulle ) vaikken oo lukios enkä ykkönen hahah mut ihana oot! <3 oot nii best tuutori tiiän sen :33

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no kiitos xd kyllähän noi on sellasia vinkkejä ainaki osa mitä voi soveltaa ihan mihin vaan kouluun ja mihin vaa tilanteeseen! Toivotaan et osaan olla hyvä tutori :3 oot säki aika ihana ❤

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli ees jotain apua :-)

   Poista
 5. Ihan tositosi hyvä ja tärkee postaus! Älä poista tätä jooko, ni mä käyn sit vuoden päästä aina tsemppaamassa itteäni lukemalla tän postauksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitooos ❤ ja joo en poista, harvemmin mää mitää vanhojakaa postauksia poistelen xd

   Poista
 6. Kiva postaus, ite just tänään alotin lukion ykkösellä :D

  VastaaPoista
 7. Tosi huippu postaus! Minäki (kuten jotkut edellämainitut kommentoijat) stressaan toosi helposti ja nytteki jo enne ku koulu on ees alkanu ni oon kerinnyt stressailemaan vaikka mistä :s mutta tää kyllä anto vähä semmosta rohkeutta ja innostusta, kiitoos!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos paljon ❤ mä mietin pitkään että julkasenko tätä ees kun en ollu varma miten isoo osaa lukijoista tää koskettaa, mut nyt oon tyytyväinen että julkasin ku tästä on ollu apua näinki monelle. Tsemppiä sullekin, kyllä se hyvin siitä lähtee sujumaan!

   Poista
  2. Joo no todellaki hyvä, että julkasit!:D Ei ite asiassa ees ollu paha eka pv, mut huomennahan vasta se lukkarin mukanen pv on :S :D

   Poista